Servicios
Cartell JOOP

Jove Oportunitat – JOOP - és un programa dissenyat i organitzat per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) l'objecte del qual és la realització d'accions de motivació i orientació per a jóvens entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis.

Alguns van completar l'ESO, altres no, alguns inclús van iniciar el batxillerat o una FP però cap ha aconseguit obtindre almenys un títol de tècnic mitjà. Fora del sistema educatiu i amb poques expectatives en el mercat laboral, són jóvens que es troben travessant un moment d'incertesa en les seues vides.

Com a programa de segona oportunitat, JOOP acudix en el seu suport i constituirà, per a ells i elles, una experiència vital de canvi.

L'objectiu és aconseguir que estos xics i xiques tornen al sistema educatiu per a completar una FP de Grau Mitjà. Però, prèviament, necessitaran una intervenció que treballe sobre la seua motivació, reforce la seua autoestima i els ajude a construir un projecte integral de vida. La eina pedagògica: el coaching actitudinal, en grups d'entre 8 i 15 participants.

El programa també els proporcionarà orientació sobre les diferents famílies professionals de la FP, però des d'un enfocament absolutament pràctic: per mitjà de la visita a 20 empreses d'acollida, on els mostraran el treball real a què porta cada titulació de la FP.

Es tracta de que, en una d'estes visites, els xics i xiques de JOOP (els joopers) descobrisquen la seua vocació. I eixe descobriment els proporcionarà l'energia necessària per a prendre la decisió de tornar als estudis.

Per a aquells jóvens que no hagueren titulat l'ESO, JOOP els oferix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d'accés a la FP de grau mitjà. Per als altres joopers del grup, es realitzaran sessions de refresc acadèmic, que els permetran, al curs següent, enfrontar-se a la volta al sistema educatiu amb majors possibilitats d'èxit.

El curs JOOP es duu a terme entre els mesos de maig i novembre (a l'agost es decansa), en sessions de 4 hores diàries. A més, per a tutoritzar la reentrada en el sistema educatiu, es realitzaran reunions mensuals del grup amb el seu coach entre setembre i febrer del curs escolar següent.

Les inscripcions a JOOP les realitzem des del Casal Jove de Vinaròs. Vine a informar-te!

Així mateix és fonamental la implicació amb JOOP dels centres d'educació secundària del municipi, la principal funció dels quals serà derivar cap al programa a aquells jóvens que han passat per les seues aules i els professors i orientadors dels quals consideren que poden beneficiar-se del pass per JOOP.

Una acció JOOP s'estructura el els mòduls següents:

  • Mòdul de desenvolupament personal (coaching actitudinal-1)
  • Mòdul de desenvolupament social (coaching actitudinal-2)
  • Mòdul d'orientació professional (visites a "empreses d'acollida")
  • Mòdul acadèmic: preparació de la prova d'accés a la FP de Grau Mitjà
  • Mòdul de reentrada acadèmica: trobades mensuals durant el primer semestre del curs següent al de participació en JOOP

El programa compta amb el finançament del Fons Social Europeu, que, amb l'Estratègia Europea 2020, ha fixat com a meta la reducció de l'Abandonament Educatiu Precoç, un problema amb enorme incidència a la Comunitat Valenciana, on els nivells són superiors a la taxa mitjana estatal i dels més alts de Europa.